Consoanele
Consoanele din Limba Româna
Consoanele din limba romana reprezinta acel sunet al vorbirii produs la trecerea curentului de aer prin canalul fonator atunci cand întâmpină obstacole.
Consoana B
Se scrie și se pronunță în limba româna b, nu v, în numele lunilor: februarie, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie (nu fevruarie, septemvrie, octomvrie, noiemvrie, decemvrie).
Consoana C
Se scrie c și se pronunță în limba româna č în cuvintele: aprecia, cifră, cilindru, ciment, civil, lucenă, viciu (nu apreția, țifră, țilindru, țiment, țivil, luțernă, vițiu).
Consoana H
Se scrie și se pronunță în limba româna h, nu ch, în cuvintele: arheolog, arhitect, psiholog, tehnic și în derivatele lor (nu archeolog, architect, psicholog, technic).
Se scrie și se pronunță h în cuvintele: hegemon, hexametru, hibrid, hidrogen, hipodrom, hotel (nu egemon, exametru, ibrid, idrogen, ipodrom, otel).
Notă: Se scriu și se pronunță fără h cuvintele: coerent, coeziune, ipocrit, ipotecă, umor (vezi Indexul de cuvinte).
Consoana G
Se scrie g și se pronunță în limba româna ğ în cuvintele: cortegiu, naufragiu, omagiu, ravagiu, solfegiu etc. și în cuvintele derivate: naufragiat, omagial etc. (nu cortej, naufraj).
Consoana J
Se scrie și se pronunță j în cuvintele formate cu sufixul –aj: abataj, afișaj, aliaj, foraj, isntructaj, mesaj, pasaș, peisaj, personaj.
Notă: În familia unor cuvinte coexistă formele cu j alături de cele cu ge, gi: catilaj-cartilaginos, mesaj-mesager, pasaj-pasager, dirija-dirigent/diriginte.
Consoana S
Înainte de l, m, n se scrie și se pronunță s, nu z, în cuvintele: căsnicie, desluși, sâmntână, sminiti, smuci, trasni, trosni (vezi mai jos însă §79 și Dictionar – Indexul de cuvinte)
Se scrie și se pronunță în limba româna s, nu z, în neologismele terminate în –asm(ă), -ism(ă) și în derivatele lor: fantasmă, fantasmagoric, marasm, plasmă, pleonasm, prismă, prismatic, sarcasm (nu fantazmă, marazm, pleonazm, sarcazm etc.).
Se scrie și se pronunță în limba româna s, nu z, în cuvintele formate cu sufixul –ism: evoluționism, diletanism, sofism (nu evoluționizm, diletanizm, sofizm).
Se scrie și se pronunță în limba româna s, nu z, în cuvintele: chermesă, chintesență, disident, disidență, grimasă, premisă, sesiune (nu chermeză, chintezență, dizident, dizidență, grimază, premiză, seziune).
Se scrie și se pronunță s în cuvintele cens, sens și în derivatul sensibil, dar se scrie și se pronunță z în cenzitar, senzație, senzorial, senzitiv, senzual.
Se scrie și se pronunță s, nu ș, în cuvintele deschis, scenă, schimba, stofă (nu deșchis, șcenă, șchimba, ștofă).
Consoana Ș
În limba româna se scrie și se pronunță obișnuit, pașnic, veșnic (nu obicinuit, pacinic, vecinic).
Consoana X
Se scrie x și se pronunță cs în limba romana în cuvinte ca: exacerba, expediției, explozie, hexametru, oxid etc. Se scrie x și se pronunță gz în cuvinte ca: exact, examen, exantematic, exemplu, exil etc.
Consoana Z
Înainte de b, d, g ,v în limba româna se scrie și se pronunță z, nu s azvârli, brazdă, zbor, zgomot. Fac excepție unele neologisme ca: aisberg, glasbeton, glasvand jurisdicție.
Înainte de l, m, n se scrie și se pronunță z, nu s, în cuvintele: cazna, gleznă, izlaz, izmă, zmeu, zmeură (nu casna, glesnă, islaz, ismă, smeu, smeură)(vezi însă §70 și Dictionar – Index de cuvinte).
Prefixul dez- înainte de b, d, g, l, m, n, r, v și înainte de vocale se scrie și se pronunță dez-: dezbatere, dezdoi, dezgropa, dezlega, dezmierda, deznoda, dezrădăcina, dezveli, dezamăgi, dezarma, dezumfla (nu desbatere, desdoi, desgropa, deslega, desmierda, desnoda, desrădăcina, desveli, desamăgi, desarma, desumfla).
Prefixul trans-, de dată mai recentă, își păstrează în scris și în pronunțare forma originală cu s și când e urmat de b, d, l, m, v sau de vocală: transalantic, transborda, transdanubian, translator, transmite, transversal (nu tranzborda, tranzdanubian etc.).
Se scrie și se prononță bez,iz, răz înainte de b, d, g, l, m, n și v: bezmetic, beznă, izbi, izgoni, răzbate, răzgândi, răzleț, răzvrăti (nu besmetic, besnă, isbi, isgoni, răsbate, răsgândi, răsleț, răsvrăti).
Se scrie și se pronunță z în limba romana în cuvintele derivate cu sufixul –nic care au rădăcina terminată în z: groaznic, orbaznic, paznic (nu groasnic, oreasnic, pasnic).
Se scrie și se pronunță z, nu s, în următoarele cuvinte: bazin, cenzitar, cenzură, dizolvare, furniza, furnizor, regiza, regizor, taranzitiv, viteză (nu basin, censitar, censură, disolvare, furnisa, furnisor, regisa, regisor, transitiv, vitesă).
Grupul de consoane CV, CU, CH
Se scrie și se pronunță cv în urmatoarele cuvintedin limba romana: acvariu, cvintet (nu aquarium, quintet); se scrie și se pronunță cu în cuvintele: acuarelă, ecuație, ecuator (nu aquarelă, equație, equator, nici acvarelă, ecvație, ecvator); se scrie ch și se pronunță ǩ în cuvintele: chintal, chintesență (nu quintal, quintesență, nici cvintal, cvintesență); de asemenea chirilic (nu cirilic).
Grupul de consoane GV, GU, GH
În împrumuturi recente se scrie și se pronunță gv în lingvistică, gu în lingual, gh(pronunțat ģ) în drogherie.
Comments (3)
vocale
| #
vocale si consoane
Reply
grtrtrthrtr
| #
vocale si consoane
moldova
varog
Reply
Anonim
| #
EU am cert consoane
Reply